maandag 30 november 2009

VVOJ Conferentie - dag 2

Na vier uurtjes slaap zat ik zaterdagochtend om half negen alweer op de fiets naar de Uithof (in de regen!) voor de Internet Bootcamp van Eric Hennekam: Zoeken in archieven. Een hele nuttige sessie! Deze docent bleek een heuse goeroe.

Zoals Michaël Opgenhaffen de vorige dag al aanstipte: Veel informatie krijg je niet boven met Google, omdat de gegevens in internetdatabanken niet worden geïndexeerd door zoekrobots. Eric Hennekam liet ons zien hoe je het invisible web kunt verkennen en deelde vele internetarchieven met ons.

Dit doet hij overigens ook op zijn website archieven.org en via Twitter deelt hij elke dag de nieuwe bronnen die hij hieraan toevoegt. Echt een aanrader om te volgen, evenals zijn blog.

Dan de zoekstrategie die centraal stond in zijn verhaal: de archiefvormers. Bepaal bij elke vraag altijd welke personen, bedrijven, instellingen, verenigingen, etc. mogelijk betrokken zijn bij je onderwerp. Aan de hand hiervan kun je op zoek gaan naar archieven van die archiefvormers.

Voor het zoeken naar beeld en geluid noemde hij een aantal sites waar ik nog nooit van gehoord had...! Zoek maar eens in Archiefzoeker op de zoekterm 'beeldbank'. Meest interessant leek mij de grootste videozoekmachine ter wereld: Blinkx. De overige weblinks zal ik later deze week delen, ik heb inmiddels de handout van de bootcamp toegemaild gekregen.

Tenslotte schrijft Hennekam in zijn weblog 'Schokkend' over zijn VVOJ-ervaringen, ikzelf vond het meest 'schokkend' te vernemen dat alle sms-berichten van 9/11 te vinden zijn op WikiLeaks...!

Meer met minder beeld
Ook schokkend waren de wedervaardigheden van 2 NRK-journalisten bij het maken van de documentaire 'Dirty Cargo' waarin ze een Noors Trafigura-schandaal blootlegden. Lees hier de aankondiging op de NRK-site; documentaire met Engelse ondertitels staat (nog) niet op internet.

2 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank voor de boeiende beschrijvingen. Met de tijd meegaan - vaardig zijn met media op internet en zoekmachines - is geen overbodige luxe, lijkt me zo.

    BeantwoordenVerwijderen